maanantai 26. tammikuuta 2015

Kotirataultrausta, pohdintoja viime juoksuvuodesta ja tähtäys tulevaan

Eilen oli tarkoitus viettää "tyttöjen päivää" Kajaanissa hyvän ystäväni Sannan kanssa. Suunnitelmissa oli juoksua, uintia, saunomista ja hyvää ruokaa. Suunnitelmat kuitenkin meni uusiksi, kun aamukuudelta Sannalta tuli viesti, että lapsi on sairastunut ja joudumme perumaan treffit. No, siinä aamulla sängyssä piehtaroin ja mietin, mitä sitten tekisin. Lähtisinkö Kajaaniin ihan yksikseni suunnitelman mukaisesti vai juoksisinko ihan normi pitkä lenkin kotosalla. Päätös oli helppo tehdä kun avasin aamulla oven ja näin, että yöllä oli tullut melkoisesti lunta. Kokemuksen perusteella kevyen liikenteen väylät ovat Kajaanissa viikonloppuisin huonosti auratut, joten päätin jäädä kotikulmille.

Yleensä pitkät lenkkini ovat n. 20km, mutta koska oli kotirataultrapäivä, päätin juosta tasan 25km. Kotirataultra on omatoiminen kisa, jonka perusmatkana on 50km mutta vaihtoehtona oli myös  tuo valitsemani puolikas. Söin kevyen aamupalan ja klo 11.06 starttasin matkaan. Pakkasta oli vain parisen astetta ja keli oli mitä parhain juosta. Suomipopin nettiradiota kuunnellen tossut veivät valtatie 22:sta pitkin kohti Kontiomäkeä ja sitten samaa reittiä takaisin. 

Siinä juostessani aloin miettimään viime vuotta, sitä mitä kaikkea olin vuoden aikana kokenut ja minkälaisen tien olin juoksijana kulkenut tähän päivään. Vuonna 2014 päätähtäin oli Hampurin maratonilla toukokuussa ja treenasin kevättalvella kovaa. Taustoihin nähden liian kovaa. Alkava rasitusmurtuma sääriluussa vei minut muutamaksi viikoksi telakalle ja pelkäsin, etten pääsisi toukokuussa ollenkaan starttaamaan. Mutta tauko auttoi ja pääsin lähtöviivalle.


Itse tapahtuma oli uskomaton elämys. 16000 juoksijaa, mahtava tunnelma sekä kannustus ja juoksureitti läpi entisen asuinkaupunkini <3 Ennen Hampuria olin jollain tavoin uskotellut itselleni olevani tyytyväinen, jos neljän tunnin haamuraja rikkoutuu. Mutta kun saavuin maaliin nappisuorituksella (puolikkaiden ero vain 13 sekuntia) ajassa 3:51:00,  en ollutkaan oikein tyytyväinen. Älkää ymmärtäkö väärin :-) Toki olin jollain tavoin iloinen, että tavoite täyttyi, mutta jotenkin kisasta jäi "tyhjä olo". En tiedä oliko se sitten sitä paljon puhuttua maratonbluesia vai mitä, mutta jotenkin en osannut oikein iloita suorituksestani.

Saadakseni jonkun uuden tavoitteen, ilmoittauduin lokakuussa järjestettävälle Vaarojen Maratonille Kolille. Kesä meni "höntsäillessä" ja siirryin osaksi poluille juoksemaan. En piitannut vauhdeista, en treenannut minkäänlaisten ohjelmien mukaan vaan juoksin silloin kun aikaa oli ja hyvältä tuntui. Heinäkuussa juoksin ennätysmäärän, 231km. Kesä-heinäkuussa kävin juoksemassa yhden ainoan kisan: puolimaratonin Paavo Nurmi Maratonilla Turussa, missä olin edellisvuonna juossut ensimmäisen puolimaratonini. Vuodessa sain nipistettyä ajasta 13 minuuttia. 

Elokuun alussa lähdin ihan ex-tempore ystäväni Sannan kanssa Kempeleen Z-Maratonille. Helteisestä maratonista tuli yksi vuoden kohokohtia: loistavaa juoksuseuraa, mahtavat huoltojoukot (kiitos Seija ja Kari!) ja äärirajoille viety suoritus, jonka palkintona oli oma ennätys ja naisten sarjan kolmas sija.

Kempeleen onnistumisesta innostuneena lähdin testaamaan pari viikkoa maratonin jälkeen myös kympin kuntoani Oulujuoksussa. Myös tämä kisa meni nappiin ja tavoite, 50 minuuttia, alittui yli kolmella minuutilla.

Nämä kaikki onnistumiset oli hienoja, mutta jotenkin niistä jäi jonkinlainen "voittamattomuuden" tunne. En ajatellut, että voisin olla myös jollain tavoin haavoittuva. En tiedostanut rajojani - ja se kostautui Nuuksio Classic Trail Maratonilla syyskuun alussa. Ostin peruutuspaikan maastomaratonille, vaikka polkujuoksukokemusta minulla ei ollut ollenkaan. Tai no, olin minä 120 kilometriä poluilla juossut, mutta käytännössä siis nolla.

Nuuksio Classic Trail oli ihana tapahtuma ja kyllä minä maaliinkin saavuin. Tämmöiselle polkujuoksunoviisille aikakin oli varmasti ihan kelpo, mutta hinta, jonka siitä maksoin, oli aika kova. Kroppa ei ollut yhtään tottunut epätasaiseen alustaan ja epätyypilliseen rasitukseen ja polvi oli kisan jälkeen lievästä sanottuna paskana.

Kuva: Salla Lyytinen

Nuuksion jälkeen olin viikkokaupalla juoksutelakalla. Tuskin pystyin kävelemäänkään. Jouduin luopumaan unelmastani juosta Vaarojen Maratonilla Kolilla ja möin osallistumisoikeuteni eteenpäin. Epätietoisuus jalan kohtalosta kalvoi mieltä, joten kävin ortopedilla. Diagnoosiksi ortopedi sanoi rustovaurio ja kehotti lähinnä luopumaan juoksuharrastuksesta. En luovuttanut, etsin vaihtoehtoja. Halusin kuulla jonkun antavan minulle erilaisen diagnoosin, joten kävin fysioterapiassa. Sieltä diagnoosina huono lonkan liikkuvuus ja siitä johtuva juoksijan polvi. Toivonkipinä. Poljin kuntopyörää, venyttelin ahkerasti ja harkitsin jopa suksien ostamista talveksi (siis minä, joka inhoan hiihtoa!!!), mutta kuin ihmeen kaupalla marraskuussa pääsin taas juoksemaan.

Marraskuu osoitti taas yllytyshulluuteni. Kun kaverini Saara fb:ssä huhuili osallistujia kaveriksi Nuts Köykkyri Uphill Pre-Xmas raceen, oli sinne toki pakko ilmoittautua. Kuuden tunnin kisaan, koko rahan edestä, mitenkäs muuten. Niinpä sitä sitten marraskuun lopulla kiivettiin Suomen pienintä laskettelurinnettä ylös alas. Kyllä sitä siinä kisan aikana kävi useamman kerran mielessä, että kyllä se neljän tunnin sarjakin olisi toki riittänyt. Luovuttaminenkin kävi mielessä mutta luonne ei antanut periksi. Ja niin sitä vain kuusi tuntia taivallettiin: mäki ylös, mäki alas. Mäki ylös, mäki alas. Yhteensä 88 kertaa. Mittariin kertyi reilut 42 kilometriä ja nousumetrejäkin aika paljon :-)  Ja heltisipä tuolla naisten sarjan toinen sijakin. Päivän kruunasivat sauna, palju ja hyvä ruoka. Mahtava tapahtuma, jonne on pakko päästä ensi vuonnakin.


Kaikenkaikkiaan vuosi 2014 oli, telakoinnista huolimatta, loistava! Ennätykset kaikilla matkoilla, paljon unohtumattomia kokemuksia, uusia ystäviä ja juoksukilometrejä, joita muuten kertyi viime vuonna 1705. Kun aloitin juoksun huhtikuussa 2013, sain samana vuonna kilometrejä kasaan vähän alle tuhat. Siihen nähden juoksin toisena juoksuvuotenani liikaa ja se selittänee myös telakoinnit.

Tänä vuonna tavoitteena olisi juosta enemmän kuin viime vuonna, mutta maltillisesti. Mutta kilometrimäärää tärkeämpää olisi ensisijaisesti kuitenkin pysyä juoksukunnossa. Harjoitella sen verran järkevästi ja monipuolisesti, ettei telakalle tarvitsisi joutua. Koska ihmisluonne (vai olenko se vain minä?) on kuitenkin sellainen, että pääsääntöisesti on vaikea olla tekemäänsä tyytyväinen ja yhden tavoitteen täytyttyä etsitään uusia haasteita, niin tottakai olen asettanut myös aikatavoitteita itselleni kesän 2015 kisailuihin. Ne on aika yksinkertaiset: kymppi alle 45, puolikas alle 1:45 ja maraton alle 3:45.

Kesään on kuitenkin vielä pitkä matka ja sitä ennen katse on hiihtolomassa ja Kanarian saarilla juostavalla Transgrancanarialla! Viisi päivää lomaa ilman lapsia ja miehen kanssa yhteinen 44km:n mittainen retki. Aikatavoitetta tuohon kisaan ei ole, päätavoitteena on tulla ehjänä maaliin ja pysyä juoksukunnossa kesää ajatellen. 

Mutta takaisin eiliseen kotirataultraan: Askel oli kepeä ja pitkis meni suunnitellusti kiihtyvästi: ensin 10 kilsaa hitaasti (6:24min/km), sitten 10 kilsaa vähän nopsemmin (5:55min/km) ja loppuun vielä kesän tavoitemaravauhtista (n. 5:15min/km). Tasan 25km ja 2:29:56 näytti mittari kun tulin takaisin kotiovelle. On se jännä, että nykyään tuollainen 25 kilometriä ei edes tunnu kovin pitkältä lenkiltä, josko sitten vaikka jo ensi vuonna kotirataultrapäivänä se 50km?

2 kommenttia:

  1. Ensi vuonna 50 km, se on selvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, varsinkin kun se nyt on tähän kirjoitettu niin ei kai sitä voi muutakaan :-)

      Poista